Változik az orvosi ügyeleti ellátás!

2023.04.20

Tisztelt Lakosság!

Egységes alapellátási ügyeleti rendszer indul Békés vármegyében is 2023. május 1-től.

Az Országgyűlés által 2022. decemberben elfogadott, egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan megkezdődött az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon.

Az alapellátási ügyeletet az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete 2023. május 1-től Békés vármegyében is átveszi, majd az idei év végéig fokozatosan bevezetve az ország egész területén egységes, két elemből álló, betegközpontú rendszerrel (háziorvosi ügyeleti rendelés és sürgősségi ügyelet) biztosítanak minden rászoruló számára.

Az ügyelet központi telefonszáma 2023. május 1. napjától: 1830

A háziorvosi ügyeleti rendelés 2023. május 1. napjától városunkhoz legközelebb az 5700 Gyula, Béke sugárút 39. szám alatt történik, háziorvosok és házi gyermekorvosok közreműködésével, hétköznapokon 16:00 – 22:00 óra között, valamint hétvégén és ünnepnapokon 08:00 – 14.00 óra között.

A törvény erejénél fogva a Kétegyháza, Lőkösháza és Elek települések által működtetett központi orvosi ügyelet működése 2023. április 30. napjával megszűnik és a jelen közlemény fentiek szerint folytatódik az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete fenntartásában.

A sürgősségi ügyeleti ellátás hétköznap: 22:00-08:00 valamint hétvégén és ünnepnapokon: 14:00 - 08:00 között történik. A hívásokat a mentők szakembere fogadja és az ügyeleti időben hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére magas szakmai színvonalú és biztonságos megoldást biztosít. A hívások kezelése rögzített vonalon történik. A beteg a telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap vagy szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőegységet küldenek.

A gyermekek ügyeleti ellátását a járásközponti ügyeleti pontokon, azok működési idejében, valamint Békéscsabán, a kórház területén működő házi gyermekorvosi ügyeleten hétköznapon 16:00 órától 22:00 óráig, hétvégén és ünnepnapon 08:00 órától 22:00 óráig, és Orosházán a gyermekorvosi ügyeleten hétvégén és ünnepnapon 09:00-19:00 óráig végzik

Az ügyelet központi telefonszáma 2023. május 1. napjától gyermekek esetében is: 1830

Minden egyértelműen mentőellátást igénylő esetekben továbbra is a 112-es segélyhívó szám hívandó!

Szelezsán György sk. polgármester

 

 

ELEK az én városom

Köszöntő

Köszöntjük Önt a nemzetiségi hagyományairól híres város vendégszerető és vendégváró lakói nevében.

Elek Város 4 nemzetiségû település, amely nemzetiségi hagyományairól nevezetes fontos történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkezik. Az itt élők életét mindenkor meghatározza a jó termőföld és a mezőgazdaság helyzete. A gazdag történelmi múltra visszatekintő településünket 1232-ben említik először írásos emlékekben.

A város elsősorban kulturális életéről és rendezvényeiről híres, tánccsoportjaink folyamatosan szerepelnek a nemzetközi találkozókon. Településünk lakói szeretettel várják az eleki elszármazottakat a rendszeresen ismétlődő világtalálkozókra.

Elek Város Békés megyében, a határ mentén, a gyógyfürdőjéről ismert Gyula városától 12 km- re, a megyeszékhely Békéscsabától 25 km-re, a magyar-román határ közvetlen közelében fekszik. Közúton a 44. sz. főútról, Gyula felől közelíthető meg a település a legkönnyebben. A romániai Ottlaka irányába új határátkelő nyitása várható. Állandóan üzemelő, nemzetközi közúti határátkelő mûködik Gyulán, vasúti határátkelő pedig a 10 km-re fekvő Lökösházán.

Szelezsán György
polgármester
   
 
   
Aktualitások
Minden jog fenntartva © 2022 Elek Város