Betűméret:  
Akadálymentes verzió: Akadálymentes verzió
Intézmények - Városi Könyvtár

Városi Könyvtár

Rövid történeti áttekintés: Az eleki könyvtár 1969 óta működik jelenlegi helyén, az Ady Endre utca 2. szám alatt. Előtte a Művelődési Ház emeletén volt a három helyiségből kialakított, 78 négyzetméteres alapterületű könyvtár. Mivel az állomány gyarapodása után kicsinek bizonyult a helyiség, átkerült ebbe a nagyobb intézménybe. Itt is csakhamar kinőtte magát, és a 125 négyzetméteres könyvtár ismét bővítésre szorult. A könyvállomány állandó növekedése, valamint a rendezvények gyakorisága miatt az alapterület 50 négyzetméterrel bővült, így jelenleg 175 négyzetméteren működik a könyvtár.

1979-ben a Megyei Könyvtár alakította ki az eleki könyvtárban az esztétikusan elrendezett olvasótermet és a zenei részleget. Külön nemzetiségi állomány is helyet kapott, valamint a folyóiratolvasó rész.

1994-ben a könyvtár újonnan épített raktárhelyiséggel bővült. Ez évben indult el a "Könyv, Könyvtár, Műveltség" Alapítvány létrehozásának gondolata, mely 1995-ben cégbírósági bejegyzést nyert. Célja: az eleki könyvtárügy fejlesztése, az olvasók igényeinek kielégítése, közérdekű kezdeményezések támogatása.

Elek 1996-ban kapta meg a városi címet, ekkortól beszélhetünk Városi Könyvtárról. Az eleki könyvtár az önkormányzati közművelődési könyvtári hálózatokba tartozik, alapellátást szolgáló intézmény. Az intézmény vezetője Szabó Tibor.

 

A könyvtár állománya:

- 26.390 könyv,
- 30 periodika,
- 779 hanglemez,
- 46 CD lemez,
- 76 videókazetta,
- 54 magnókazetta,
- 133 diafilm.

Ezenkívül :

- 25 kötet orosz,
- 659 román,
- 912 német,
- 602 szlovák nyelvű dokumentum.


Helyismereti állomány:
Gyűjti a könyvtár az Elekkel kapcsolatos cikkeket, szakdolgozatokat, könyveket és minden olyan dokumentumot, amely Békés megyei kötődésű.

Szolgáltatások:
A könyvtárban az alapszolgáltatásokon (könyvtárlátogatás, kijelölt gyűjteményrészek helyben használata, információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól) kívüli szolgáltatások a könyvtárba való beiratkozással vehetők igénybe.

Egy felnőtt olvasó egy alkalommal 6, egy gyermek olvasó 3 könyvet kölcsönözhet ki 1 hónapra. Amennyiben az állományban nem található meg az olvasó által kért mű, abban az esetben a keresett könyvet az Országos Dokumentumellátó Rendszersegítségével szerzi meg a könyvtár más könyvtáraktól, eredeti, vagy másolat formájában.

Beiratkozási díj: (Egy naptári évre értendő)
Felnőtteknek: 400 Ft
Kedvezményezetteknek: (16 éven felüli diákoknak és pedagógusoknak) 200 Ft
Könyvtári, levéltári és múzeumi dolgozóknak : ingyenes

 

Technikai felszereltség :

- 2 db számítógép (TextLib könyvtári programmal)
- 2 db kétkazettás magnó,
- 1 db lemezjátszó,
- 1 db CD lejátszó,
- 1 db erősítő mikrofonnal,
- 1 db tévé,
- 1 db diavetítő,
- 1 db videólejátszó,
- 1 db fénymásoló,
- 1 db nyomtató,
- fejhallgatók


Kiállítások, rendezvények: A könyvtár rendezvényei sokrétűek, minden korosztály érdeklődésének megfelelőek. A rendezvényeket bárki (könyvtári tagságtól függetlenül) látogathatja.

Ezek az alábbiak: - videóvetítéssel egybekötött tanítási órák az iskolák tanulói részére, - író - olvasó találkozók, - irodalmi estek szervezése, - képzőművészeti kiállítások szervezése - autodidakta festőkkel és festőművészekkel, - könyvbemutatók, - zenés délutánok szervezése.

Ezenkívül lehetőség van - igény szerint - zenehallgatásra.

A Városi Könyvtár a kétévenként megrendezésre kerülő Elekiek Világtalálkozójának tiszteletére kiállításokat rendez.

 

Néhány korábbi kiállító:

Corvus-Kora Róbert (olajfestmény)
Kabai László (akvarell)
Püspöki Jánosné (olajfestmény)
Nagyné Kocsis Éva (tűzzománc)
Siposné Nedró Mária (tűzzománc)
 

Nyitva tartás:

Hétfő : 13-18 óráig
Kedd : 9-12 ; 13-18 óráig
Szerda: 13-18 óráig
Csütörtök: 13-18 óráig
Péntek: 9-12 ; 13-18 óráig
 


Cím: 5742 Elek, Ady Endre utca 2.   Telefon: +36 66 240-032Lap tetejére
Hírek
Veszélyes anyagok

Az Ön vállalkozását is érintik veszélyes anyagokkal és veszélyes keverékekkel kapcsolatos kötelezettségek? A 2000. évi XXV. törvény kötelezettségeket fogalmaz meg a

  További részletek »

Fényképgaléria
ELEK - A NÉGYNEMZETISÉGŰ KISVÁROS